Bak Lajos (1958 – )

A kecskeméti Hírös Agóra Nonprofit Kft. igazgatója, Bessenyei György-díjas közművelődési szakember.

1958-ban született Kecskeméten. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett művelődésszervező és magyar – történelem szakos tanári diplomát. Közművelődési szakmai pályáját a Kiskunmajsai Művelődési Központban kezdte, ahol 1985 és 2001 között igazgatóként irányította az intézmény munkáját.

2001-től vezeti a Dél-Alföld egyik legnagyobb, többfunkciós közművelődési szervezetét, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft-ét, amelyet az ország egyik legjobban működő közművelődési intézményeként tartanak számon. Vezetői munkájában töretlen szakmaszeretete és hivatástudata vezérelte abban, hogy a társadalmi változásokhoz folyamatosan alkalmazkodó, a szakmai kihívásokra azonnal és rugalmasan reagáló intézményt ismerhessen meg és fogadhasson be a helyi közösség, valamint az országos szakmai közvélemény.

Közművelődési szakmai pályafutása során, amelyet a progresszív szellemiség és a folyamatos megújulási szándék jellemez   a vezetése alatt álló intézmény munkáját új alapokra helyezte, tevékenységét kiszélesítette. Innovatív, kreatív munkatársi közösséget alakított ki az igényes kultúraközvetítés elkötelezett képviselőjeként. Az elmúlt évek alatt mára már országos hírűvé vált közösségi programokat, közművelődési projekteket. fesztiválokat konferenciákat, nemzetközi rendezvényeket indított útjára.

Az ország egyik leglátogatottabb közművelődési intézménye az igazgatói munkássága alatt nyerte el a „Minősített Közművelődési Intézmény” címet, a „Kecskemét közművelődéséért” díjat. A Hírös Agóra több évtizedes eredményes közművelődési tevékenységét Kecskemét Települési Értéktár Bizottsága helyi értékké nyilvánította.

Bak Lajos a szakmai közéletben is kiemelkedő munkát végez.  Közművelődési szakértőként vizsga elnöki és szakfelügyelői tevékenységet végez. 2016 és 2020 között a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának kurátoraként járult hozzá az országos közművelődési folyamatok megújulásához.  Több évtizede tagja az ország legnagyobb szakmai szervezetének, a Magyar Népművelők Egyesületének, ahol két ciklus óta elnökségi tagjaként is dolgozik. A szakma egészéért felelősséget vállaló szakemberként Magyar Fesztiválszövetség Felügyelő Bizottságának tagjaként is tevékenykedik.

Kiemelkedő szakmai munkásságát 2006-ban Vlassits Gyula-díjjal, 2014-ben Bessenyei György-díjjal ismerték el.

Kiemelkedő szakmai munkásságát 2006-ban Vlassits Gyula-díjjal, 2014-ben Bessenyei György-díjjal ismerték el.