Óváry István (1952 – )

A MOM Művelődési Központ egykori igazgatója, az NKÖM Közművelődési Főosztályának volt vezetője.

Szakmai végzettségét (okleveles népművelő, történelem tanár) az ELTE-n, a felsőfokú kulturális menedzser szakképesítést pedig a KKDSZ Akadémián szerezte meg. Pályafutása során hasznát vette a könyvesbolti eladói, a moziüzem-vezetői és a kulturális közigazgatási vezetési ismeretek terén szerzett szakvizsgájának is.

Kulturális szervezői gyakorlatra az ÁKV klubjában, majd író-olvasó találkozások szervezésével a vállalat Propaganda osztályán dolgozva tett szert. Ezután 1978-ban lett a MOM Művelődési Központ művészeti előadója, majd 12 évig volt itt igazgató. Vezetése alatt az intézmény kiérdemelte a „Budapestért” kitüntető zászlót és oklevelet, ő pedig a „Budapestért” kitüntető jelvényben részesült. Másodállásban volt továbbá igazgatóhelyettes, illetve tanácsadó a Jókai Klubban, a Virányosi Közösségi- és a Vasas Művészegyüttes és Ifjúsági Házban.

A kulturális közigazgatási munkáját Belváros-Lipótváros Közművelődési csoportjában kezdte meg, innen átkerült az NKÖM Közművelődési Főosztályára, ahol 2000-2005-ig a vezető volt, majd szakmai főtanácsadóként ment nyugdíjba 2014-ben. A minisztériumban elsősorban a települési önkormányzatok közművelődési feladatellátásával (intézményalapítás, -megszüntetés, -átszervezés véleményezése), jogszabály-előkészítéssel, a közművelődési intézmények működtetési, az itt dolgozók munkajogi kérdéseivel, statisztikával, a Közművelődési Tanácsokkal, a szakértői engedélyekkel, szakfelügyelettel és a kulturális regiszter, a szabályozott szakma, a szaketikai kódex, a szakfeladat-rend témájával foglalkozott.

Közművelődési szakértői munkákat is végzett az MKM-nek, a Főpolgármesteri Hivatalnak, önkormányzatoknak, 2000-től 2008-ig részt vett az NKA Közművelődési Kollégiumának tevékenységében.

A közművelődési intézményvezetők jogszabályok közötti eligazodását segítendő 2014 júliusáig tartott napra készen egy jogszabálymutatót, amely a BMK honlapján volt olvasható.

Óraadóként tanított az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán és a KKDSZ Akadémián. Többször volt gyakorlatvezetője ELTE-s és BTF-es hallgatóknak.

Könyvekben, szaklapokban (Népművelés, Budapesti Népművelő, TIM) jelent meg írása, de legtöbb munkája (intézményi és kerületi közművelődési koncepciók, helyi támogatási rendeletek tervezete) belső anyagként került felhasználásra. Szakmai konferenciákon elhangzott tájékoztatói, vitaindítói ma is olvashatók az Interneten.

Non-profit szervezet irányításában is volt gyakorlata, mert létrehozta, s évekig elnöke volt egy közművelődési tevékenységet szervező egyesületnek, valamint elnöke volt az OKM Demokratikus Szakszervezete Szakszervezeti Bizottságának.

Az MNE Művelődési Otthon Szakmai Szervezetének titkáraként, a BNE tagjaként, s mint az NKÖM főosztályvezetője járt tapasztalatszerző szakmai úton több európai országban, részt vett számos konferencián, megfordult az ország sok közművelődési intézményében.

„Kiváló Népművelő” kitüntetést 1989-ben, „Ezüst Gyűrű Díjat” 2003-ban, „Miniszteri Elismerést” 2006-ban vehetett át.