Horváth György (1943 – 2020)

A szombathelyi MMIK egykori igazgatója, a Magyar Népművelők Egyesülete alapító tagja.

A Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet első ízben induló (1962) népművelő-könyvtáros szakán végzett, később az utód Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát.

Körmenden népművelési felügyelő volt, majd a művelődési és ifjúsági központ vezetője. 1986-ban vállalta el Szombathelyen az MMIK igazgatását, mely intézmény rövidesen a város szívévé, a népművelő szakos hallgatók legfőbb gyakorló színhelyévé vált.

Ott kezdte meg működését a szombathelyi televízió és a közösségi rádió. Bábszínész-képzést indított, s ezzel megteremtette a Mesebolt Bábszínház személyi feltételeit.  A velemi továbbképző ház és népművészeti stúdió főhivatású szakembereknek, művészeti csoportok, szakkörök, klubok vezetőinek, népművészeknek nyújtott képzési lehetőséget, életre szóló közösségi élményt.

Az ő kezdeményezésére rendezik meg évente a Velemi Gesztenyenapokat, Kőszeghegyalja népszerű gasztronómiai és hagyományőrző ünnepét.

Szívügyének tekintette a civil közösségeket: a boldogság szigeteit, a szabadság műhelyeit, az önmegvalósítás fórumait. Közreműködésével alakult meg a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Közösségi Alapítvány és a Vas Megyei Civil Szolgáltató Központ.

Munkái során a legnagyszerűbb embereket gyűjtötte maga köré, s őket baráti közösséggé formálta. Osztozott sikereikben. Boldogan élt, visszasugárzott rá a mások öröme.

Az ő szervezésében alakult meg 1992-ben a közművelődési szakembereket, oktatókat soraiban tudó Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület, melynek alapítása óta elnöke volt. Vezetésével e közösség tanácskozásokat, konferenciákat szervezett, emléktáblákat helyezett el a főiskola (ma ELTE Savaria Egyetemi Központ) aulájában Dr. Kiss Gyula, Békefi Antal és Szalay László személye előtt tisztelegve.

E civil szervezet évente tíz személynek és két közösségnek ítéli oda az általa alapított Közösségi Kultúráért kitüntetést, melyet a Magyar Kultúra Napján adnak át. Közel háromszázan nyerték már el e díjat.

Horváth György alapítója és másfél évtizedig titkára volt a Vas Megyei Honismereti Egyesületnek, elnöke a Művelődési Intézmények Országos Szövetségének, tagja a Magyar Népművelők Egyesülete elnökségének, vezetője nyugdíjas tagozatának.