Novák Péter (1970 – )

Énekes, szövegíró, zeneszerző, színész, rendező, koreográfus, műsorvezető, Magyar Népművelők Egyesülete tiszteletbeli tagja.

Édesanyja: Foltin Jolán, Kossuth-díjas koreográfus, édesapja: Novák Ferenc „Tata”, Kossuth-díjas koreográfus, rendező, etnográfus.

Küttel Dávid – Novák Péter cégtársa és alkotótársa az alábbiakat írta barátjáról:

„Péter esetében a titulusok, a beosztások nem tükrözik a tényleges hivatását, munkakörét. Számomra Péter egy olyan frontember, aki irányítja a zenekart, sokszor rögtönzött irodalom és történelem órát tart, és akár egy táncházban a táncházvezető posztját is ellátja. Mindezt természetesen maximális minőségben, mert nála a minőség az bizony SZENT!

Azt már viszont kevesen tudják róla, hogy Péter az elmúlt években a médiaszereplésein túl több kiemelkedő zenés darabot állított színpadra.

  • Operát rendezett a Figaro házasságából Kolozsváron, amellyel elnyerte az év legjobb operarendezését Romániában.
  • Weöres Sándor verseiből fenntarthatósági koncertszínházat rendezett a MÜPA színpadán Üzenet a Földről címmel, mely darabnak máig a főszereplője.
  • Alsó tagozatos diákok számára közel tíz éve állította színpadra Tititá című előadását, melyet édesanyjával álmodtak meg és nővére is segítette az előadás létrejöttét.
  • Csillagkapu címmel Csoóri Sándor gyermekverseit vitte színpadra a hazai gyerektáncegyüttesek kiválóságaival és fiatal kortárs zeneszerzőkkel.”

Novák Péter jelenleg az Etnofon Zenei Társulással járja a Kárpát-medence színházait, nem titkoltan a kortárs világzene és a huszadik század költészetének népszerűsítése, vagy talán életben tartásának céljából. Legfrissebb műsoruk Héttorony címmel Makovecz Imre emlékére készült a Duna Művészegyüttessel közösen, melynek zenei szerkesztője, producere és énekese.

Kulturális küldetését a PartiTúra című magazinműsor rendezőjeként teszi teljessé, melyben olyan szakemberek a partnerei, mint Miklósa Erika vagy Batta András.

2018-tól a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat média „arca”.  Több, a Magyar Népművelők Egyesülete által szerezett egyéb programon és akcióban is részt vett. Tevékenységéért az egyesület közgyűlése tiszteletbeli taggá választotta. Nagy lelkesedéssel képviseli a magyar közművelődés ügyét.