Dr. Sz. Tóth János (1947 – 2019)

Népművelő, szociológus, tanszékvezető egyetemi docens, a Magyar Népfőiskolai Társaság egykori elnöke.

Tanulmányait a Szombathelyi Tanítóképző Intézet népművelő-könyvtáros szakán végezte, 1966- 1969 között.

Első munkahelye a Veszprém Megyei Népművelési Tanácsadó volt. Rövid másfél éves gyakorlat munka után két év sorkatonaság következett életében.

A Veszprém Megyei Tanács Művelődési Osztályán lett művelődési szakelőadó, ahol Veszprém megye közművelődésének fejlesztésén dolgozott, 1976-ig.

Később a veszprémi Napló című napilap újságírója lett, elvégezve az újságíró iskolát.

Szakmai életútja a Népművelési Intézetben folytatódott, ahol előbb a felnőttoktatási osztály vezetője, majd az Intézet igazgatóhelyettese lett.  Már ekkor a felnőttoktatás került szakmai érdeklődése centrumába. Szoros kapcsolatot alakított ki a Német Népfőiskolai Társasággal, a megalakított Magyar Népfőiskolai Társaság titkára, majd főtitkára.

Szociológusként diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi karán.

A  Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének óraadó tanára. Életműve a népfőiskolai mozgalomhoz, az iskolán kívüli felnőttképzéshez, az aktív állampolgárság és a demokratikus részvétel kérdéskörének kutatásához és hazai gyakorlatának megalapozásához kötődik.

Dr. Sz. Tóth János remek tollú író és újságíró, v.mint szerkesztő volt, ezt tükrözi a népfőiskolai folyóirat számos évfolyamának gazdag tárháza, a sok-sok magyar és idegen nyelvű publikáció, elemzés. A cselekvés embere volt, szerette, amikor valami jó, igazi gondolat valósággá vált.  Véleményét sohasem rejtette véka alá, ezért sem tartozott s kötődött semmilyen irányzathoz, csoporthoz, vagy épp áramlathoz.

Sz. Tóth János a Felnőttoktatás Nemzetközi Tanácsának  alelnöke (Toronto 2000-2002), az Európai Felnőttoktatási Társaság elnöke (2002-2008) is volt, de évekig az EU Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóság, továbbá a Tempus Közalapítvány felnőttképzési szakértője volt, munkásságát az International Hall of Fame első magyarországi kitüntettjeként is elismerték.

A Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke, az MTA Pedagógiai és Tudományos  Bizottság Andragógiai  Albizottságának  tagjaként is dolgozott.  A Magyar Népfőiskolai Társaság  a hazai népfőiskolai mozgalom motorjává vált, s nemzetközi együttműködések közreműködőjeként elismert partner lett a világban.

 Bevezette a „Beszélgetés a diófa alatt” nyárvégi  közéleti programsorozatát, hogy minél szélesebb együtt-gondolkodási fórumot teremtsen közös jövőnk érdekében. Nagyszülői házát és a teljes ingatlant hagyatékként a Mindszentkálláért Alapítványra hagyományozta és az alapítvány kezelői a nagyszülői házból családtörténeti emlékházat alakítottak ki, valamint az adományozó emlékének ápolásával együtt népfőiskolai, közösségi programokat valósítanak meg.