Patkó Csaba (1944 – 2021)

A cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház nyugalmazott igazgatója

Patkó Csaba, a Cigándi Művelődési Ház nyugalmazott igazgatója, Ungváron született 1944. szeptember 4-én.

Általános iskolai tanulmányait Cigándon végezte el, majd középiskolás évei után ismét visszatért Cigándra és itt kezdte szakmai életútját.

1967-től a helyi kulturális élet lelkes szervezője, résztvevője, irányítója volt, jelentős szerepet játszott a helyi újság és televízió megalapításában, működtetésében.

Kutató munkát folytatott a városból elszármazott honfitársaink hollétértől illetve a II. világháború cigándi áldozatai nevének gyűjtésével kapcsolatban.

1968-tól, közel 40 éven át a Zemplén Gyermektánccsoport kísérő zenésze volt a különleges népi hangszer, a „köcsögduda” avatott megszólaltatójaként. Hangszereit maga készítette és hangolta.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a 70-es évek elején alapítója és tagja volt a Szeksztáns beatzenekarnak, mellyel rendszeres résztvevője volt a környék könnyűzenei életének.

Tagja volt a Pedagógus tánc-csoportnak.

Megalapította a Siketek és Nagyothallók Országos Szervezetének helyi fiókját. Szívén viselte sorstársai gondjait, bajait, legjobb tudása szerint igyekezett segíteni mindenkinek.

Patkó Csaba művelődésszervezői munkásságának köszönhető a számtalan kultúrprogram, mely tartalmas kikapcsolódást, műveltség beli föllendülést hozott Cigánd szűkebb és tágabb környezetének. Az általa szervezett előadások nem csak a Bodrogközben, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megmozgatták a művészetre nyitott közönséget, öregbítve ezzel Cigánd hírnevét. A teljesség igénye nélkül, néhány jelentősebb esemény, mely Patkó Csaba munkásságának sokoldalúságát, elhivatottságát igazolja: a Déryné Színház rendszeresen színielőadásai, az író-olvasó találkozók többek között Jókai Annával, Baranyi Ferenccel. Munkája nyomán neves képzőművészek kiállításaiban gyönyörködhetett Cigánd nagyközönség. Bemutatta például Vasarely, Jolán Goss Bettelheim, Robert Cappa munkáit is. Az általa szervezett rendhagyó irodalom órákon többek között Lukács Sándor és Bánffy György is tartott előadást.

A cigándi civil szervezetekkel és intézményekkel szoros és virágzó kapcsolatot ápolt.

Patkó Csaba egyike volt azoknak, akik a „végeken” szolgálták a kultúrát. Nemcsak látta a problémákat, gondokat és a nehézségeket, hanem a maga szerény eszközeivel megpróbálta orvosolni is azokat.

1996-ban munkássága elismeréséül, Cigánd  Önkormányzata, Kántor Mihály díjjal jutalmazta Nyugdíjba vonulása alkalmából, életművének méltatásaként, 2003-ban, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetésben részesült.

Patkó Csaba 77. életévében hajtotta örök nyugalomra fejét.