Lehel László (1943 – 2003)

A budapesti Petőfi Csarnok Bessenyei György-díjas egykori igazgatója, a Budapesti Népművelők Egyesületének volt elnöke.

: A gyerek-és ifjúkorát Zuglóban töltő Lehel László 1974 óta dolgozott kulturális területen. Ő volt a Petőfi Csarnok Ifjúsági Szabadidő Központ intézményének a felépítője, szellemiségének megálmodója és megvalósítója. 1985-től 2002-ig igazgatóként irányította a szervezet ifjúsági közművelődési munkáját, amelynek egyik legnépszerűbb, a fiatalok komplex szórakoztatására és művelésére alkalmas programja a „Csillagfény diszkó” volt.

 Munkásságára a nyitottság, a kreativitás, a színvonalas szakmai munka iránti elkötelezettség, az emberség és a kollégák segítése volt jellemző. Megkülönböztetett felelősséget érzett a felnövekvő generációk iránt. 60 évesen is meg tudta őrizni kamaszos lelkesedését a fiatalok igényes szórakoztatására való törekvésében, új tehetségek felkarolásában, és szó szerint vette „népművelő” hivatását.

Magas színvonalú szakmai tevékenységét a közművelődési szakmában mindenki elismerte. Munkásságával kiérdemelte 1983-ban az Ifjúságért Érdemérmet, 1995-ben a Bessenyei György-díjat, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Ragyogó pályaívét 2003-ban bekövetkezett halála törte ketté.

Lehel László emlékét és szellemiségét megőrzendő, Lehel László-díj néven szakmai elismerési formát alapítottak 2004-ben a szakmatársak, kollégák. Az évente egy embernek adományozható díjat az a népművelő, közművelődési szakember kaphatja meg, aki az ifjúság igényes művelődési és szórakozási lehetőségeinek megteremtésében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kimagasló eredményt ért el; vagy aki a pályakezdő vagy perifériára szorult kollégák számára lehetőséget adott, hogy kibontakozhassanak; illetve, aki a közművelődési szakma közösségéért, szakmai összefogásáért sikeresen tevékenykedett.