Krizsán Mihály (1939 – 2022)

A földesi Karácsony Sándor ÁMK igazgatója, a település közművelődésének motorja, az ÁMK-mozgalom aktivistája.

Pedagógus, népművelő, néptánc-oktató, a helyi népfőiskolai egyesület, szakkörök, klubok alapítója, vezetője, a kulturális és társadalmi élet több területének aktív résztvevője, ötletekből, jókedvből soha ki nem fogyó, tevékeny és népszerű közösségi ember volt.

Egyesítette  magában a  kiváló  kapcsolatteremtő, a különböző  szervezeteket  intézményeket   és  közösségeket  is  remekül szervező, sokoldalú, pedagógiai, közművelődési, mozgalmi vezető, az emberek problémája  iránt  fogékony ember alakját. 1980-ban nevezték ki a közművelődés egyik új formálódó színhelyének, a nevelési, későbbi megnevezésén az általános művelődési központ (ámk) egyre inkább és  egyre jobban  értő  alakítója  és alkotója, aki az oktatási és kulturális terület szakembereivel  közösen kereste és találta meg  az oktató- nevelő munka és a közművelődési tevékenység egymást  erősítő és egyesítő, ezáltal új  minőséget létrehozó formáit. Munkája nyomán olyan komplex  szemléletet formálódott, mely  által természetessé vált  a művelődés  valamennyi  ágának integrálása  a község lakosságának  mindennapi  életében. E munka elismeréseként vehette fel az intézmény a település méltán híres személyisége, Karácsony Sándor nevét, és jöhetett létre a szabadművelődési kor vezető szellemiségének életét és munkásságát bemutató egyedi Emlékkiállítás.

Része volt abban is, hogy az ország húsz kísérleti intézményében  összegyűlt  értékes  tapasztalatokat rendszeresen  adják  át egymásnak a szakemberek, előbb a megyében, majd az országban  működő általános  művelődési  központok tapasztalatcseréin és alkotó  fórumain. 

Többféle feladatot vállalt és lelkesen és meggyőződéssel látta el az „Alfák” szakmai és érdekvédelmi szervezeteiben. Megalakulásától elnöke volt a Pedagógusok Szakszervezete ÁMK-tagozatának.

Munkásságát – egyebek mellett –  az alábbi  kitüntetésekkel ismerték el: Wlassics Gyula-díj, Pedagógus  Szolgálati Emlékérem, Földes  Községért  Emlékérem – Földes  Díszpolgára, Haza Szolgálatáért Érdemérem  arany  fokozata, Országos Polgárőr  Szövetség Érdemrendje – Az Év  Polgárőre,  Kiváló  Ifjúsági   Vezető érem, Úttörővezető  Érdemérem.