Mészáros Szilárd (1970 – )

A Váci Mihály Kulturális Központ (Nyíregyházi Agóra) igazgatója.

1970-ben született. 1998 óta a Váci Mihály Kulturális Központ munkatársa. ’98-ban végzett művelődésszervező szakon, 2008-ban Informatikus Könyvtáros diplomát szerzett, majd 2021-ben Okleveles Kulturális Mediátor diplomát kapott a Debreceni Egyetemen. 

Kiemelten fontos számára a szakma minél magasabb szinten való ismerete, a megszerzett tudással pedig évek óta gyarapítja a leendő közösségszervezők ismereteit. A Nemzeti Művelődési Intézet, illetve a KultúrÁsz Egyesület képzéseinek oktatójaként vesz részt a szakma fejlesztésében.

A közösségi művelődés gyakorlati munkája mellett fontos számára, hogy a szakma elméleti hátterét és legfontosabb trendjeit is tanulmányozza. Már több éve aktív részvevője a tudományos fórumoknak, ahol az utóbbi években már előadóként, valamint szerzőként is megnyilvánult.

2020 óta tagja a Nyíregyházi Egyetem és a Váci Mihály Kulturális Központ közös kutatócsoportjának, a Közművelődési Tudományos Kutatási Programnak, mely a közművelődés tudományos utánpótlásának erősítése érdekében olyan tehetséges hallgatók, szakemberek és mentoraik kutatómunkáját támogatja, akik közművelődési szakterületen kutatnak és végeznek tudományos diákköri, doktori vagy egyéb szakmai kutatótevékenységet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművelők Egyesületének elnökeként is mindent megtesz a közösségek építésének és a szakmai színvonal emelésének érdekében.

2013-tól igazgatóhelyettesként, 2014 január 1-től igazgatóként látja el feladatait, irányítja a Váci Mihály Kulturális Központot, mely immár 17 tagintézménnyel és a fenntartása alatt működő művészmozival rendelkezik.

Az elmúlt időszakban számos új kezdeményezést, programsorozatot honosított meg, alapvető célkitűzése, hogy a rendezvényekkel minden korosztályt, réteget sikerüljön bevonzani az intézményekbe. A kicsik és a családok számára ringató foglalkozások, családi matinék, a fiatalok számára slam poetry előadások, a Pulyabálok, a LIKE tehetségkutató versenyek, a Városi Verébavatók, nyári szabadegyetemek szervezése teszi színessé a programkínálatot. A Lehozzuk önnek a csillagokat színház- és koncertkínáló a középkorúak körében vonzó, míg a Szépkorúak Akadémiája vagy a generációs vetélkedő az idősebbek számára kínál tanulási és szórakozási lehetőséget egyaránt. Ezek az innovatív rendezvények az ő igazgatósága alatt indultak be és örvendenek azóta is töretlen népszerűségnek. Az intézmények látogatószáma és a szolgáltatásokat igénybe vevők száma többszörösére nőtt vezetése alatt.

Az égisze alatt működő intézménykomplexum 2017-ban felvételt nyert a helyi Települési Értéktárba, valamint 2021-ben elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Minősített Közművelődési Intézmény Cím pályázatot.

2022-ben a Magyar Népművelők Egyesülete Egyesületi Plakettjét kapta meg, 2023-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyháza Megyei Jogú Városának polgármesterétől a kulturális területen végzett munkájáért Bencs László Emléklapot vehetett át.