Salamon Hugó (1954 – )

Művészeti és tervezési szakmenedzser, szervezetfejlesztési tanácsadó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója.

Az Esztergomi Tanítóképző Főiskola tanító-népművelő szakán, később az ELTE Bölcsészettudományi Karán népművelés szakon végzett, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola művészeti és tervezési szakmenedzser szakán is diplomát szerzett.

Pályája kezdetén a tatabányai Lapnyomdában kéziszedőként dolgozott, majd a Komárom Megyei Állami Építőipari Vállalat Bokányi Dezső Művelődési és Oktatási Központját vezette, ahol a klasszikus népművelésen túl mintaértékű országos mentálhigiénés programokat hozott létre, többedmagával.

1987-ben került A Vértes Agorája jogelődje, A Közművelődés Háza élére igazgatóként. Az intézmény akkor városi és megyei hatókörű közművelődési szervezetként működött, amelynek struktúráját – kollégáival közösen – átalakította, színt hozva a város és a megye kulturális-közösségi életébe, amely az országos figyelmet is kiérdemelte.  Így, 1988-ban elnyerte a Művelődési Minisztérium „leginnovatívabb művelődési intézmények” fődíját. Innen indult útjára a város színháza, újságja, rádiója, CD- és könyvkiadása (olyan könyvekkel, mint pl. Bereményi Géza: Dalok Cseh Tamás zenéjére). A Radír Rádió kísérleti adásainak beindítója, kezdetben szerkesztő-műsorvezetője.

Salamon Hugó honosította meg a tehetséggondozó táborokat Tatabányán, s az ő nevéhez fűződik a ma már országos jelentőségű tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál elődje, a Várudvari Játékok létrejötte, valamint a tatabányai Kortárs Galéria alapítása. Szintén ő indította útjára a város és a térség akkor közkedvelt kulturális programjai – vagy azok elődei – jelentős részét, pl. a Tatabányai Szentivánéji Karnevált, a Társasági Estélyt, s a Majki és a Tatabányai Zenei Estéket.

1999-től szervezetfejlesztési- és projekttanácsadóként működik, komplex fejlesztő programok tervezésével és kivitelezésével is foglalkozik.

1999-2001 között projekttanácsadó, tréning üzletág vezető a Szinergia Projektmenedzsment Kft-nél. 2001-től 2012-ig a KONETT Team-ben partner, tanácsadó-tréner, tréning üzletág vezető.

2012-ben megbízták A Vértes Agorája szakmai vezetésével. Az intézmény Tatabánya és térsége kulturális, közösségépítő, és -fejlesztő, sport és szabadidős lehetőségeit biztosítja, szakértő munkatársak együttműködésével.

A Vértes Agorája – ahol az egyetemes és kortárs kultúra értékeinek közvetítése, a helyi alkotók, műhelyek támogatása, a tehetséggondozás, szórakoztató programok szervezése és a sokrétű információszerzés is helyet kap – a megnyitása óta az országos kulturális szakma figyelmét élvezi. Az intézmény 2014-ben a Minősített Közművelődési Intézmény címet, 2015-ben a Közművelődési Minőség Díjat nyerte el, Salamon Hugó szakmai vezetése alatt. 2017-ben pedig Komárom-Esztergom Megyei Príma Díjjal ismerték el az Agora Nonprofit Kft-t.

A Közszolgálati Egyetem megalakulása óta annak külső trénere, és közreműködik több egyetemi tananyag fejlesztésében.

Salamon Hugó 2014 óta viseli a „Tatabánya díszpolgára” címet. Munkáját 2018-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el.